Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op of bespreek je vraag tijdens het eerstvolgende bezoek aan 123 Tandartsen en Orthodontie.SOS Beugel

Hier enige tips:

Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang. Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op en bel voor een afspraak. Als het weekend of vakantie is, kan je de draad afknippen met een nagelschaartje KLIK HIER voor een instructiefilmpje.

De uitneembare beugel drukt op het tandvlees. Soms kun je een drukplek krijgen op het tandvlees naast de tong. Meestal gebeurt dit als je de beugel pas hebt gekregen of als je de beugel gedurende de dag  langer gaat dragen dan je gewend was. Als het na een paar dagen niet gewend is of pijnlijk blijft, neem je contact op met de praktijk om de blokbeugel aan te laten passen.

Er is een bracket (slotje) los. Als je gevraagd was om elastiekjes te dragen dan dien je deze tijdelijk uit te laten tot het slotje gerepareerd is. Neem vervolgens contact op met de praktijk om het slotje vast te laten zetten.

Doet een beugel pijn? Een beugel doet geen pijn. Wel zijn de tanden de eerste dagen gevoelig tijdens het kauwen, als je de beugel pas hebt gekregen en soms na een controle bezoek. Het is dan prettig om geen hard voedsel te eten. Daarna is de gevoeligheid over.


Hoe lang duurt een beugelbehandeling en wat kost het?

Dat is niet altijd precies te zeggen. Een beugelbehandeling is namelijk erg sterk afhankelijk van de mate waarin de patiënt meewerkt. Uiteraard wordt daar tijdens de uitleg van de behandeling uitgebreid op ingegaan.

Meestal bestaat een beugelbehandeling uit twee delen: het aanpassen van de kaakgroei en het aanpassen van de tandstand. De gemiddelde beugelbehandeling duurt ongeveer 2 á 3 jaar en kost over het algemeen tussen € 2000,00 en € 3000,00.


Hoe lang is de wachtlijst bij 123 Tandartsen en Orthodontie?

Momenteel hebben wij geen wachtlijst. U kunt afspraak maken voor een consult.


Op welke leeftijd kan het beste met een beugel worden begonnen?

Als je ongeveer in groep 7 van de basisschool zit, rond de leeftijd 11 kan je het beste met de beugel behandeling starten. Jonger starten heeft meestal niet veel zin. Alleen als de tanden zo ver naar voren staan dat er steeds tegenaan gestoten wordt en tanden beschadigd raken, of als er gepest wordt met de stand van het gebit, of als er een zogenaamd ‘centenbakje’ (een onderkaak die de bovenkaak voorbij groeit) ontstaat, kan het zinvol zijn om eerder te beginnen.


Moet het gebit uitgewisseld zijn om te beginnen met een beugel?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Bij veel correcties is groei nodig van de kaken. Soms is het wisselen pas klaar, als die groei al grotendeels achter de rug is.


Moet een buitenbeugel ook op school gedragen worden?

Dat ligt eraan, maar meestal niet. De buitenbeugels draag je 16 uren per etmaal. Dat komt er op neer dat de buitenbeugel in moet zodra je uit school komt.


Mag ik koolzuurhoudende frisdranken drinken als ik een beugel heb?

In de meeste frisdranken en fruitsappen zit veel zuur. Dat zuur lost het glazuur van de tanden op. Als er ringetjes om de kiezen zijn geplaatst, dan loopt ook de lijm waarmee die ringen zijn vastgezet, de kans dat dat door het zuur wordt opgelost. Zo gaan de ringen loszitten. Het advies is dan ook niet of anders zo min mogelijk frisdranken en zure dranken te drinken.


Mag ik op kauwgom kauwen, als ik een vaste beugel heb?

Ja dat mag, mits het suikervrije ‘normale’ kauwgom is.


Kunnen volwassenen ook met een beugel behandeld worden?

Jazeker, tanden verplaatsen kan eigenlijk op elke leeftijd en vrijwel elk gebit blijkt na een goed onderzoek geschikt te zijn om orthodontisch behandeld te worden.


Ik ben onder behandeling bij een andere orthodontist, kan ik naar jullie overstappen?

Als u gaat verhuizen, dan adviseren wij alles in overleg te doen met uw behandelaar. Hij/zij gaat zorgen dat uw documentatie (röntgen foto’s, gipsmodellen en benodigde gegevens) worden overgedragen aan ons.

Zodra wij de documentatie van de voormalige orthodontist ontvangen, dan nemen wij contact met u op voor een consult.


123 Tandartsen en Orthodontie

123 Tandartsen en Orthodontie
Boxbergerweg 123
7413 EN Deventer
Tel: 0570 - 67 67 67
Fax: 0570 - 67 77 78