Orthodontie Deventer

Wil jij ook een onzichtbare beugel?”

Orthodontie in Deventer

Waarom een beugel?
Een mooi en gaaf gebit geeft je meer zekerheid en zelfvertrouwen. Noodzakelijke correcties aan het gebit kunnen een leven lang gezichtsbepalend zijn en dragen bij tot een goede mondgezondheid. 123 Tandartsen en Orthodontie behandelt kinderen, jongeren en volwassenen. Voor alle orthodontische gebitsproblemen bieden wij een passende behandeling. Wij hebben geen wachtlijst. Je krijgt een beugel omdat je tanden scheef staan, je gebit niet goed aansluit of als je kaken niet goed staan. Rechte tanden en kiezen zijn van belang om goed te kunnen kauwen en je gebit goed schoon te kunnen houden. Daarnaast geeft een mooi recht gebit je ook een positieve uitstraling en meer zelfvertrouwen.

Wanneer beginnen met een beugel?
De meeste kinderen die wij voor het eerst zien in onze praktijk zitten in groep 7 van de basisschool. Dus als je zo rond de 11 jaar bent. Dan zijn namelijk je kaken en je gebit nog in de groei en kunnen wij gebruik maken van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen. Vaak wordt eerst de kaakstand gecorrigeerd en vervolgens de stand van het gebit. Een beugelbehandeling duurt gemiddeld tussen de 2 en 3 jaar. Het is belangrijk om op het juiste moment te beginnen en een behandelplan te maken dat bij jou past. Wees er daarom op tijd bij voor het maken van een eerste afspraak.

Het behandelplan
Na een eerste afspraak in onze praktijk wordt er een behandelplan opgesteld, waarbij we ook goed luisteren naar jouw eigen wensen. Dit behandelplan nemen we samen uitgebreid door en je kunt ons daarover altijd vragen stellen.

De behandeling
Het is belangrijk dat we goed samenwerken om het verloop van de behandeling zo prettig en zo kort mogelijk te laten verlopen. We betrekken jou en je ouders altijd bij de behandeling en geven een duidelijk inzicht in de voortgang van de behandeling. Wat voor een soort beugel je krijgt is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Ook laten steeds meer volwassenen hun tanden en kiezen rechtzetten. Belangrijk is vooral dat het steunweefsel van de tanden en kiezen in goede gezondheid is, voordat je aan een beugelbehandeling begint.

Onzichtbare beugel of Aligners: Aligners zijn doorzichtige hoesjes van kunststof die je over je tanden heen kan plaatsen waardoor je tanden recht geduwd worden. Omdat je elke twee weken deze hoesjes verwisselt voor een hoesje die een andere vorm heeft zullen je tanden en kiezen langzaam gaan verplaatsen. De hoesjes van het merk Invisalign zijn gemaakt van polyurethaan, bevatten geen BPA en zijn zeer nauwkeurig afgewerkt voor een optimaal draagcomfort. Aligners worden al tientallen jaren gemaakt en gebruikt door tandartsen en orthodontisten. Invisalign® is een prachtige nieuwe techniek om het gebit te reguleren. Met behulp van vrijwel onzichtbare aligners (hoesjes die over de tanden en kiezen klikken) wordt de gebitsafwijking gecorrigeerd. Deze techniek is uiterst comfortabel omdat de aligners met eten, drinken en tandpoetsen uitgedaan kunnen worden. Daarbij treedt er geen enkele irritatie op van de wangen of lippen. 

Hoe ziet een Invisalign® aligner er uit? De aligner is gemaakt van doorzichtig kunststof en heeft precies de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in de mond.

De Invisalign® behandeling: Voor een orthodontische behandeling met Invisalign® wordt eerst een afdruk of een digitale mondscan gemaakt. Tevens worden röntgenopnamen en foto’s van het gebit en van het gezicht gemaakt. Samen met een gedetailleerd behandelplan worden deze gegevens verstuurd naar Align Technology in California.  
Bij Align Technology wordt aan de hand van de ingestuurde gegevens de orthodontische behandeling gepland, die online wordt ‘besproken’ met de behandelaar. Na goedkeuring wordt voor iedere fase een digitaal gebitsmodel vervaardigd. Afhankelijk van de behandeling kan het aantal fasen variëren tussen 20 en wel 80.
De digitale gebitsmodellen die voor de verschillende fasen zijn gemaakt worden nu door middel van geavanceerde laser-polymerisatie techniek omgezet in een kunststofmodellen, waarop de aligners worden gemaakt. Uiteindelijk resulteert dit in een serie aligners voor zowel de onder- als de boventanden. Deze worden door Align technology naar Nederland gestuurd.
Op sommige tanden of kiezen worden nu eerst kleine, tandkleurige, extensies geplakt die er voor zorgen dat de aligners goed houvast hebben en de gewenste bewegingen goed kunnen laten uitvoeren. De eerste aligner kan nu worden geplaatst

Het dragen van de aligners: De aligners moeten 22 uur per dag worden gedragen. Dus alleen uit met eten, drinken en tandenpoetsen. De aligner oefent daardoor voortdurend druk uit op de tanden en kiezen zodat de verplaatsing voorspoedig kan verlopen. Met eten, drinken en tandenpoetsen kan de aligner worden uitgenomen Hierdoor blijkt een invisalign® behandeling in de praktijk erg comfortabel.

Kan Invisalign® altijd worden gebruikt? Helaas kan dat niet, want ook dit systeem heeft zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het gewenste behandeldoel is. Daarna kan de behandelaar beoordelen of dit binnen de mogelijkheden van Invisalign® valt. In principe is Invisalign® alleen geschikt voor volwassenen en oudere kinderen (vanaf 15 jaar). Het kan zijn dat bij bijzondere situaties eerst voorwerk gedaan moet worden met andere soort beugels en/of chirurgie. Afhankelijk van de wensen en de groei en het aanpassingsvermogen van de persoon. Aligners vervangen de metalen slotjesbeugel, de brackets, niet de activatoren en andere groeistimulerende of remmende beugels. Na de beugelbehandeling begint de retentiefase. Jouw tanden kunnen nog verschuiven na de beugelbehandeling. Om het bereikte resultaat zo goed mogelijk vast te houden plaatsen wij een retentiebeugel. Een retentiebeugel zorgt ervoor dat jouw tanden en kiezen niet weer terug gaan naar de positie van vóór de behandeling. Een retentiebeugel is er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er zowel vaste als uitneembare retentiebeugels, wij zullen per situatie bepalen welke retentiebeugel jij nodig hebt.

Veel gestelde vragen

De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk vastgelegd. Ook door invloeden tijdens de groeiperiode kunnen mondgewoonten de vorm van de kaken en de stand van tanden en kiezen veranderen. Je kunt hierbij denken aan tongpersen en duimzuigen.

Na het plaatsen van de beugel kunnen de tanden enkele dagen gevoelig zijn. Wij raden je aan om dan zacht voedsel te eten. Ook kun je de eerste week na het plaatsen van de beugel last hebben van jouw wangen en lippen. Je kunt op delen van de beugel die scherp aanvoelen was aanbrengen, je krijgt dit van ons mee. Bij de maandelijkse controle kan bepaald worden dat de beugel aangepast moet worden, ook in die gevallen kunnen de tanden enkele dagen gevoelig aanvoelen.

Met een vaste beugel zoals een slotjesbeugel kunt je prima sporten. Indien jij een uitneembare beugel hebt, zoals een blokbeugel, raden wij je aan om deze uit te doen tijdens het sporten.

Je kunt het beste geen hard en kleverig voedsel eten. De beugel kan kapot gaan en het voedsel is moeilijk te verwijderen van jouw beugel.

De kans bestaat dat na verloop van tijd een draadje los komt te zitten. Wij raden je dan aan om zo snel mogelijk een afspraak met ons in te plannen. Dit biedt ons de mogelijkheid om de beugel tijdig weer optimaal te laten functioneren.

123 Tandartsen en Orthodontie in Deventer doet er alles aan om jou een mooie glimlach te bezorgen!

Ben je nog geen patiënt bij 123 Tandartsen en Orthodontie in Deventer? Wij nemen nieuwe patiënten aan. Je kunt je binnen twee minuten online inschrijven als nieuwe patiënt.